Fenyődíszek 3D-s nyomtatóval (Szakács Sándor, tanár ajánlásával)

Karácsony előtti időszakban az informatika szakköri foglalkozások is az adventi várakozás jegyében zajlanak. 3D-s nyomtatóval fenyődíszeket készítettek a sokorópátkai felsősök az adventi vásárra.

Online elérhető és szabadan letölthető szoftvereken tevékenykedtek a tanulók.

A forma kialakítását a http://mandalamaker.online/ felületén végezték a paraméterek optimalizálása után. Az véglegesítésre kerülő rajzokat png formátumba mentették.

A folytatásban a http://letoltokozpont.hu/letoltes_programok_reszletes.php?a=7967&k=9 helyről letölthető Inkscape programmal eltávolították a hátteret.

A következő feladat volt a legizgalmasabb, a 3D-s megjelenítés. Ezt a Blender nevű modellező szoftverrel végezték, mely szintén szabadon elérhető a https://www.blender.org/download/ oldalon.

Nyomtatás előtt a kész tárgyak paramétereit a Craftware szeletelő szoftverrel állították be, mely szintén elérhető a https://craftbot.com/software oldalon. Ezzel a programmal oldották meg a nyomtató számára történő konvertálást is.

Jöhetett a nyomtatás!

Az elkészült fenyődíszek fotóját interneten lett közzétéve, s szavazás indult a legjobbak kiválasztására. A gyerekek örömmel mozgósították környezetüket, több százan értékelték – s ismerték meg – a tanulók munkáit. A legtöbb jelölést kapó alkotásokat sokszorosítottuk az adventi vásárra.

Az elkészült tanulók kreativitását is tükröző alkotásoknak nagy volt a sikere. Ugyancsak kelendők voltak az iskolai logó felhasználásával készült bevásárlókocsi érmék is.

A gyerekek aktív cselekvések élményszerű sorozata után kellő motivációs hatás közepette jutottak új ismeretek birtokába e foglalkozásokon.

A készítés folyamata és a kész alkotások: https://www.youtube.com/watch?v=-Lm0Jui4ZMY

Scroll to Top Megszakítás